Anasayfa
ANASAYFA DETAYLAR

Rakım Hattın Mimar Sinan'ıdır.

Ünyeliler Derneği(ÜNDER)’in 24 Şubat 2012 tarihinde Ünyeli Hattat Mustafa Rakım Efendi Kültür Sanat Salonu’nda düzenlediği “Beyoğlu Sohbetleri”nin konuğu Hattat, Dr. Süleyman Berk oldu.

Beyoğlu Sohbetleri'nde ikram sahibi Sultangazi Çaybaşılılar Derneği yönetim kurulu üyesi arkeolog Nihat Çalık’dı.

 

Hattat Mustafa Rakım Efendi Kültür Sanat Salonu’nda çok sayıda davetlinin yer aldığı gecede yapılan tanışmanın ardından ÜNDER Başkanı Av. Ahmet YILMAZ açılış konuşmasını yaptı. Hattat Mustafa Rakım Efendi Kültür Sanat Salonu’nda bir hattatı misafir etmekten şeref duyduklarını ifade eden YILMAZ, “Muhterem Hocamızın Ünyeli Hattat Mustafa Rakım Efendi hakkında hazırlamış olduğu doktora tezi kitap olarak yayınlanmıştı. ÜNDER olarak misafir ettiğimiz konuklarımıza hediye ettiğimiz kitaplar arasında Hocamızın Mustafa Rakım Efendi ile ilgili olan kitabı da var. Kendilerine Mustafa Rakım Efendi’nin hemşerileri olarak teşekkür ediyoruz. Hattat Mustafa Rakım Efendi’nin manevi mihmandarlığında gerçekleştirdiğimiz Beyoğlu Sohbetleri’nin katılımcıları her geçen gün değişiyor. Artık Denizli’den, Bolu’dan, Gaziantep’ten, Sivas’tan, Çankırı’dan, Aydın’dan, Trabzon’dan bu etkinliği takip eden dostlarımız var. Üniversitede okuyan kardeşlerimiz var. Bu güzel tablonun oluşmasında bizlere destek olan herkese teşekkür ediyorum. Artık sözü hat üstadı muhterem Hocamıza bırakıyorum.”   dedi.

 

ÜNDER’in ‘Beyoğlu Sohbetleri’ etkinliğine katılan Hattat Süleyman Berk; Hat Üstadı olan, hattın zirve ismi, hatta çığır açan Mustafa Rakım Efendi’nin Medresesi’nin bulunduğu bu mekanda sohbet etmekten duyduğu memnuniyeti ifade ederek konuşmasına başladı. Medresenin 1996 yılındaki kötü halinden sonra bugünkü bakımlı ve kültürel etkinliklerin yapıldığı bir mekan olarak kullanılmaya başlanmasından dolayı çok mutlu olduğunu söyleyen Berk konuşmasını şöyle sürdürdü: “ Doktora çalışmam başka bir konu üzerineydi. Bir yıl kadar çalıştım. Daha sonra ilahiyat fakültesindeki hocam, doktora konumu değiştirmemi söyleyerek, Hattat Mustafa Rakım Efendi’yi çalışmamı tavsiye etti. Bir yıllık çalışmamı bir kenara bırakarak Rakım Efendi’yi çalışmaya başladım. Hattat Mustafa Rakım Efendi Ordu’nun Ünye ilçesinde dünyaya gelmiştir. Mehmet Kaptan’ın oğludur. Daha 12 yaşında iken, aynı zamanda hocası olan, ağabeyi İsmail Zühdi Efendi’den icazet almıştır.” dedi.

 

Mustafa Rakım Efendi’nin hat sanatında çığır açtığını söyleyen Berk şunları söyledi: “ Mimaride Mimar Sinan neyse, heykeltıraşta Michelangelo neyse hatta Mustafa Rakım odur. Celi sülüs yazıda çığır açmış, zirve olmuş biridir. Zirvedir. Bugün dahi tarzı geçilememiştir.” Dedi. Mustafa Rakım Efendi’nin etkilendiği hattatları da söyleyen Berk şöyle devam etti: “ Ahmet Karahisari ve Hafız Osman Rakım’ın etkilendiği isimlerdendir. Rakım bir ayağı geçmişte olan fakat diğer ayağı ile değişimi ve yeniliği zorlayan biridir. Hiçbir yazısı birbirine benzemez. Gerçekten çılgın biridir.” Dedi.

 

Mustafa Rakım Efendi’nin edep sahibi biri olduğunu söyleyen Berk, Hocası ve ağabeyi olan İsmail Zühdi Efendi ölmeden kendi tarzını ortaya çıkarmamıştır. dedi. II. Mahmut’un tuğrasını ve para sikkeleri üzerindeki resimlerin Mustafa Rakım Efendi tarafından yapıldığını söyleyen Berk; “ Hat yazısı tarihinde 7-8 dönüm noktası vardır. Bunlardan biri de Mustafa Rakım Efendi’dir.” dedi.

 

Beyoğlu Sohbetleri’nin sonunda Süleyman Berk’e  ÜNDER tarafından yayınlanan ‘Fotoğraflarla Ünye Albümü’, Sabri Bacacı’nın hazırladığı ‘Ünye ve Çevresi Tarih Olaylar’, İrfan Dağdelen’in hazırladığı ‘Osmanlı’da Ünye Doğumlu Devlet Adamları’, ‘Ünye Nüfus Defteri’, ‘Eğitimci Duayen Ömer Çam’  kitapları hediye edildi. Kitapları Ünyeli olmayan üniversite öğrencileri, ÜNDER’İN üyeleriyle birlikte Süleyman Berk’e hediye ettiler.

 

26.2.2012 00:00:00
Hit: 531