Anasayfa
ANASAYFA DETAYLAR

İnsan Olmanın En Önemli Vasfı Vefa'dır

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, öğrencileri tarafından ''hocaların hocası'' olarak anılan eğitimci, pedagog ve şair Ömer Çam'ın vefatının 9. yıldönümü dolayısıyla düzenlenen anma programına katıldı.

Ömer Çam Hoca'nın ölümünün 9.yıldönümü öğrencilerinin ve sevenlerinin düzenlediği bir panelle anıldı.Panelin açılış konuşmasında Ünyeliler Dernek Başkanı Av.Ahmet Yılmaz;'' Sayın Bakanım, Sayın Milletvekilim, Sayın Belediye Başkanlarımız, Saygıdeğer Hocalarımız, Sivil Toplum Örgütlerimizin Değerli Başkan ve yöneticileri, değerli basın mensupları, Merhum Ömer Çam Hocamızın çok değerli aile fertleri, kıymetli hanımefendiler, beyfendiler hepinizi saygı ile selamlıyorum.

Merhum Ömer Çam Hocamızın Hakka yürüyüşünün 9. senei devriyesinde bizleri buluşturan Rabbimize hamdü senalar ediyorum. Merhum Hocamızın Hakka yürüdüğü tarih olan 14 Aralık 2002 tarihini takip eden yıllarda, dostları, öğrencileri, arkadaşları ve kardeşleri olarak bir araya geliyor, hocamızı hayır ve dualarla anıyoruz. Fasılasız bir şekilde düzenlediğimiz anma programının muhtevası her yıl biraz daha zenginleşmektedir. Muhteva ile birlikte fiziki şartlarımız da iyileşmektedir. Son iki yıldır programlarımızı bu güzel kültür merkezinde gerçekleştiriyoruz. Merhum Hocamızla ilgili olarak Hamza Aktaş tarafından hazırlanan yüksek lisans tezi geçen yıl Ünyeliler Derneği tarafından kitap olarak yayınlanmıştı. Kitaba gösterilen yoğun ilgi nedeniyle bu yıl ikinci baskısını gerçekleştirdik. Yine bu yıl Merhum Hocamızın hayatından bölümler sunan bir tanıtım filmini sizlerle paylaşmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Yine bu yıl istedik ki, hocamızın çok sevdiği Mehmet Akif Ersoy’u hocamızla birlikte analım, tanıyalım. Zira 2011 yılı Mehmet Akif Ersoy yılı. Mehmet Akif Ersoy’u Türk edebiyatının değerli bir isminden Yavuz Bülent Bakiler Hocamızdan dinleyeceğiz. Hocamıza bizleri kırmayarak davetimizi kabul ettği için teşekkür ediyoruz.

Değerli Dostlar,

Hiç kuşkusuz insan olmanın en önemli vasfı “vefa” duygusuna sahip olmaktır. Vefa göstermek; hocalarına, dostlarına, kardeşlerine, vatanına, doğup büyüdüğün topraklara. Merhum Ömer Çam Hocamız vefasını her zaman göstermiştir; öğrencilerine, memleketine, vatanına. Bugün de öğrencileri, dostları, kardeşleri, hemşerileri O’na vefa gösteriyorlar. Bu vefalı insanların başında hiç kuşkusuz bu programlara her türlü emeği katkıyı veren, “ Biz bu programı ısrarla yapmaya devam edeceğiz, üç kişiyle, onüçkişiyle sayının önemi yok diyen, Ünyeliler Derneğinin Kurucu ve Onursal Başkanı, İçişleri Bakanımız Sayın İdris Naim Şahin Bey,İyi ve Doğru olan her şeyi sahiplenen ve destekelyen Derneğimiz Üyelerinden Ordu Milletvekilimiz Mustafa Hamarat ve Ayhan Doğan, Hocamızın öğrencileri Sayın Bayraktar Bayraklı ve Hüsrev Subaşı Hocalarımız ve bu salonu dolduran sizler geliyorsunuz. Anma programına iki yıldır ev sahipliği yapan Sultanbeyli Belediye Başkanı Sayın Hüseyin Keskin Bey’e de Ömer Çam Hocamızın hemşehrileri olarak, Ünyeliler Derneği olarak teşekkür ediyoruz.

Sayın Bakanım, kıymetli dostlar,

Ömer Çam Hocamızla ilgili olarak arşivimize bakarken 2003 yılında Marmara üniversitesi İlahiyat Fakültesinde yapılan ilk anma programının sunuculuğunu ve açılış konuşmasını Ünyeliler Derneği adına, derneğimizin o tarihte genel sekreteri olan, kurucu üyelerimizden Mustafa Çalık’ın yaptığını gördüm. 09.Ekim 2011 tarihinde geçirdiği trafik kazası neticesinde Hakka yürüyen arkadaşımız açılış konuşmasında Ömer Çam Hocamız için şunları söylüyor: “ Ömer ÇAM kekik kokulu bir köy evinde doğdu. Yer Ordu’nun Akkuş İlçesi’ydi. Takvimler 1923 yılını gösteriyordu. Artık ekinler kaldırılırken mi, yaprak dökümü mü, yoksa fındık mevsimi miydi bilinmez.

Ama ben onun doğduğu mevsim için bahardır diyorum. Hani kuru, hani o öldüğü sandığımız ağaçlara suların yürüdüğü, zümrüt yeşili yaprakların, kar beyazı çiçeklerin al al, pembe pembe çiçeklerin açtığı o dönemlerde doğmuştur olsa olsa.

O ömrü boyunca, yaşlılığında bile bir bahar tazeliği, bir bahar coşkusu yaşadı. Hep üretti, hep çalıştı ve güzellikler muhafaza etti. İlk fırsatta bu güzellikleri dağarcığından dışarı çıkarıp, bilhassa ona öğrenci olma şerefini elde edenlere ulaştırdı. 80 yıllık ömrüne çok şeyler sığdırdı.

Ömer ÇAM asla köyünü, Ünye’sini unutmadı. Ünye’ye olan hizmetleri hayatının son demlerine kadar sürdü. Ünye Lisesi’ni üstün gayret ve fedakârlıkla kurdu. Ünye’ye şiirler yazdı.

Onun hayatının merkezinde hep öğrencileri vardı. Daha ilkokul öğretmenliğinden itibaren öğrencilerine kalem aldı, defter, silgi aldı. Birçok kez evine sırtında ceketi ve paltosu olmadan geldi. Çocukları bile onun ceketini okulda unuttuğunu sanıyordu. Oysa SAFAHAT’ı ve yüzlerce şiiri ezbere bilen Ömer ÇAM Hoca’nın unutmayacağını herkes bilirdi.

Peki unutmuyordu da ne oluyordu o ceketlere, paltolara? Öğrencilerine veriyordu elbette. Ceketi eskimiş, paltosu olmayan öğrenciler Ömer ÇAM Hoca’nın dikkatli gözlerinden kaçmazdı. Şayet başka bir imkân yoksa kendi ceketini düşünmeden verirdi. Bunu aile fertleri bile çok sonraları bizzat Ömer ÇAM Hoca’nın ceketleriyle okumuş Müftülerden, Profesörlerden, bürokratlardan öğrendiler.”diyordu merhum Mustafa Çalık o günkü konuşmasında.

Hiç kuşkusuz Ömer Çam Hocamız Ünye’ye, Ordu’ya sığdırılamayacak kadar değerli ve önemli bir şahsiyettir. Tıpkı Ömer Çam Hocamızdan çok önce İstanbul’a hicret etmiş Hattat İsmail Zühdü ve Hattat Mustafa Rakım Efendi gibi. Ve Ben konuşmamamı sonlandırırken Merhum Ömer Çam Hocamıza, Mustafa Çalık arkadaşımıza ve ebediyete intikal etmiş bütün Müslüman kardeşlerime Allah’tan rahmet diliyor, Kendisi aramızda çok bulunmak istemesine rağmen rahatsızlığından dolayı aramızda bulunamayan ama Ömer Çam hocamızın bu günkü proğramına katılan şu salondaki dostlarına selamlarını iletmemi ifade eden Ordu Milletvekilimiz Mustafa Hamrat'ında siz konuklarımız selamlarını iletiyor hepinizi saygıyla selamlıyorum.

BAKAN ŞAHİN HOCASINI UNUTMADI

İstanbulda İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, öğrencileri tarafından ''hocaların hocası'' olarak anılan eğitimci, pedagog ve şair Ömer Çam'ın vefatının 9. yıldönümü dolayısıyla düzenlenen anma programına katıldı.
Yetiştirdiği öğrenciler arasında profesörler, valiler, bakanlar, milletvekilleri bulunan, öğrencileri tarafından ''hocaların hocası'' olarak anılan Ömer Çam vefatının 9. yıldönümünde Ünyeliler Derneği ve Sultanbeyli Belediyesi tarafından Sultanbeyli Kültür Merkezi'nde düzenlenen anma programında anıldı. Anma programına İçişleri Bakanı Şahin, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, Ömer Çam'ın oğlu Prof. Dr. Kamil Çam, Sultanbeyli Belediye Başkanı Hüseyin Keskin ile çok sayıda davetli katıldı. İçişleri Bakanı Şahin, programında yaptığı konuşmada, Ömer Çam'ı vefatının 9. yıldönümünde andıklarını dile getirerek, Ordu'daki başka bir programı nedeniyle, Ömer Çam'ı anma toplantısına geç iştirak etmek zorunda kaldığını söyledi. Şahin, ''Ömer Çam hocamız, şu kürsüden dile gelseydi de bize hitap etseydi, zannediyorum ki bu topluluğun içinde herkese beslediği muhabbetin ifadesinden sonra, onun çok sevdiği, hayran olduğu, ülkesinin kendi doğduğu köşesi olan, hayatının çok özel yıllarını geçirdiği Ünye'den en son gelen kişiler olarak, bize biraz daha pozitif ayrımcılık yapardı diye düşünüyorum. Oradan da teselli bulmaya çalışıyorum'' dedi.
Ömer Çam'ın hatırası için toplandıkları bu günde, onun çok memnun kalacağı bir yolculuktan geldiğini kaydeden Şahin, ''Orada da onun dostları, hemşehrileri yaşıyor. Bir aşure toplantısı nedeniyle 45 dakika geciktim. Çünkü insanlar, memleketimizin birliği adına değişik yerlerde, bu mübarek ay vesilesiyle aşure ikramları ve sohbetleri yapıyorlar. Ordu'da Cumhuriyet Meydanı'nda böyle bir program vardı. Bundan dolayı muhtemel gecikmemiz uzamış oldu'' diye konuştu.
Ömer Çam'ı gelecek yıl da vefatının 10. yıldönümünde anacaklarını belirten Şahin, ''Gelecek yıl daha çok hocamızın iştirak etmesi suretiyle bu programı daha da zenginleştireceğiz. Bizim bir başka projemiz daha var iki yıldır yapmaya çalıştığımız. Rahmetli Ömer Çam hocamızın doğum yeri olan eski adıyla Kuzköy yeni adıyla Akpınar beldesinde, şiir günü ve Safahatı ezbere okuma yarışmasının ödüllendirilmesinin olduğu bir program yapma çabası içindeyiz. Bu programın hazırlıklarını şimdiden yaparak daha düzenli halde gerçekleştirmiş oluruz. İnsanların memleketlerine döndüğü bir dönemde, yayla ortamında düzenleyeceğimiz şiir günü ve Safahatı ezbere okuma yarışmasını gelecek yıl daha da büyüteceğiz'' şeklinde konuştu.

12.12.2011 00:00:00
Hit: 530