Anasayfa
ANASAYFA DETAYLAR

Basın Hizmeti İnkar Edemez, Sınırsız Özgürlük Kullanamaz

Ünyeli Hattat Mustafa Rakım Efendi Kültür Sanat Salonu’nda gerçekleştirilen Beyoğlu Sohbetleri’nin 04.03.2011 tarihindeki konuğu Ünye Medya Ajans Yayın Grubu mensubu, Ünye Kent ve Şirin Ünye gazetelerinin Genel Yayın Yönetmeni ve Başyazarı Musa Ö. Kıroğlu oldu. Programın ikram sahibi Ahmet Kocakoç’tu.Yapılan tanışmanın ardından bir konuşma yapan Dernek Başkanı Av. Ahmet Yılmaz; “ Beyoğlu Sohbetleri’nde bu akşam yerel basını konuşacağız. Konuğumuz hemşerimiz, ağabeyimiz Musa Ö. Kıroğlu. Ünye de yerel basın denilince akla gelen ilk gazete şüphesiz Ünyekent Gazetesi ve ekibi. Bu ekibin en önemli ismi olan Musa Bey bu akşam bizimle birlikte. Kendisine bu akşamı bize ayırdığı için teşekkür ediyorum.” diyerek sözü Musa Ö. Kıroğlu’na bıraktı.

Konferansın başında, kendisini davet ederek böyle çok değerli bir mekanda Ünyeli hemşerileriyle buluşturan ÜNDER Başkanı Av. Ahmet Yılmaz’a ve dernek yöneticilerine teşekkür ederek sunumuna başlayan ve yerel basının, her türlü basının asıl ve ana kaynağı olduğuna dikkat çeken Musa Ö. Kıroğlu özetle şunları söyledi; “Dünyada basın; evrensel basın, ulusal basın, bölgesel basın ve yerel basın olarak hitap ettiği kitlenin bulunduğu sınırlar itibariyle dörde ayrılır. Bunlar arasında doğal ve yoğunluklu bir ilişki bulunur. Birbirinden haber kaynağı olarak faydalanırlar. Ama yerel basın ne evrensel basından, ne ulusal basından, ne de bölgesel basından haber kaynağı olarak faydalanmaz. Yerel basının asıl haber kaynağı halkın bizatihi kendisidir. Uluslar arası ve ulusal büyük basın halka ve en uçtaki haberlere yerel basın sayesinde ulaşır. 

Herkes yerel basını bedavadan kullanmak istiyor

Büyük dediğimiz yaygın basın için bu kadar önemli olan yerel basını başta bu büyük basın olmak üzere herkes, her kesim bedavadan kullanmak peşindedir. Kimsenin aklına yerel basın, “Değirmenini döndürmek için suyu nerden bulacak?” sorusu gelmez. Bunun sonucu olarak ta yerel basın dünyasında ciddi bir istikrarsızlık yaşanıyor. Bu yüzden Türkiye’de yerel basın kadar doğup, batan başka bir sektör yoktur.

Yerel basın kendi gücünün çok farkında değil

Yerel basın kuruluşlarından ciddi çalışan, her şeye rağmen yıllardır ayakta kalmasını bilmiş çok az basın kuruluşu vardır. Ayakta kalmayı beceren yerel basın kuruluşları, Milli Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün işaret ettiği, “Yerel basın her türlü meşakkate rağmen ayakta kalmayı beceren fazilet fenerleridir” dediği basındır.

Temel sorun yerel basının kendi gücünün farkında olmamasından kaynaklanmaktadır. Yerel basın kuruluşları günübirlik kazançlar yerine orta vadeli ve uzun vadeli programlar çerçevesinde hesap kitap yapsalar güçlü olduklarını görecek, olaylara bu gücü hacminde bakıp değerlendirebileceklerdir. Bunun için de yerel basın kuruluşları “Bugün buldum zengin oldum, yarına Allah kerim” yerine, kurumsallaşmayı hedefleyerek hareket etmeliler.  

Gerçek demokrasi yerel basın yerel iktidar ilişkisi temelinde kurulur

Katılımcı demokrasi demokrasinin özünü teşkil eder. Katılımcı olmayan üstten aşağı sunulan demokrasi sunanların kendi özel hayatlarına hizmet eden, onların çıkarlarını koruyan bir yönetim şeklidir. Bu da demokrasi değil, demokrasi ile yaldızlanmış otokrasidir.

Demokrasi alttan yukarı katılımla kurulursa sağlıklı temelde kurulur, büyür, gelişir. Demokrasi talebi halkın içinden, halkın kendi iç dinamiklerinden yükselmelidir. Bu konuda yerel basına büyük görevler düşmektedir. Çünkü bu talebi tetikleyecek asıl güç yerel basındır. Yerel basın halkla doğru ilişkiler kurmalı, yerel iktidarlarla sağlıklı temeller üzerinde kuracağı işbirliği ile tabanda demokrasinin mayalanmasına hizmet etmelidir. Bütün gelişmiş demokrasilerde bu böyle olmuştur.

 

Yerel basın ortak çıkarlarda örgütlenmelidir

Basının doğasında ‘haber atlatma’ diye bir rekabet vardır. Bu rekabet yerel basın için de geçerlidir. Bu rekabet basının bir araya gelmesi, sağlıklı birimlerde, teşkilatlarda buluşmasında doğal olarak sıkıntı yaratmaktadır. Tamam, bu durum doğaldır, mesleğin cilvesidir. Bu anlamda herkesi işini yapsın. Ama mesleğin bu cilvesini öne çıkartıp diğer hiçbir ortak sorunda buluşup, birleşme düşünülmezse kimseye bir şey olmaz, olan yerel basına olur. Bu nedenle her türlü öngörüden uzak, ortak çıkarlar zemininde sağlıklı yerel basın teşkilatları şarttır. Bu teşkilatlar aslında bugün vardır, ama daha çok bizdeki yerleşik kötü siyasetçi mantığı ile hareket etmektedirler. Asıl olan mesleğin menfaatleridir. Bu kuruluşlar bu manada elenmeli, mesleğin menfaatini esas alanlar ayakta kalmalı, eğer yoksa yenileri kurulmalıdır.

 

Basın hizmeti inkar edemez, sınırsız özgürlük kullanamaz

Musa Ö. Kıroğlu sunumunun sonunda sınırsız özgürlüğe dayalı basın isteklerinin doğru olup olmadığı konusuna değinerek;  “Bir kanaat vardır; yapılan zaten yapılmıştır, önemli olan yapılmayanları dile getirmektir, denilir. Doğrudur, ama eksiktir. Önemli olan çift taraflı bakabilmektir, yani var olana var, yok olana yok demektir. Hizmeti inkar etmekle, yalan yere hizmetler uydurmak aynı şeydir. Basın, tek gözle dünyaya bakmamalı yapılanları da, yapılmayanları da birlikte ifade etmelidir.

Bir de basın özgürlüğü nedir sınırsız bir kavramıdır? ona bakalım. Değildir, özgürlük hiçbir surette sınırsızlık değildir. Bilakis sınırları en iyi bilen, özgürlüğü bu ölçüde kullananlar asıl özgürlük taraftarı olanlardır. Hiçbir demokraside bir tarafın sınırsız özgürlüğü üzerinde özgür rejimler kurulmamıştır. Demokrasiler kuralların hakim olduğu, ancak kuralların herkese aynı mesafede uygulandığı, uyulduğu rejimlerdir.

Basın özgürlüğü de öyledir, kuralları vardır, olmalıdır. Bu kurallar bütün basın mensuplarına aynı mesafeden uygulanmalı, uyulmalıdır.”

 

Konferansın sonunda konuşan ÜNSEV Genel Sekreteri Ayhan Doğan, Beyoğlu Sohbetleri’nin geldiği noktaya işaret ederek; “Burada 14 yıldır Ünyeli hemşerilerimle birlikte çok ciddi hizmetler verilmektedir. Birçok alanda verdiğimiz ve hala süren hizmetlerin içinde en önemlisi de bu Beyoğlu Sohbetleridir.

Duayen gazeteci olarak değerlendirdiğimiz Ünye’mizin değerli gazetecisi, köşe yazarı ve yorumcusu Musa Ö. Kıroğlu’na gelip katıldığı ve bizlere sunduğu çok kıymetli bilgiler için teşekkür ediyoruz” dedi.

 

Musa Ö. Kıroğlu’nun sunumunun ardından soru-cevap bölümünde yerel basın ve katılımcı demokrasi üzerinde karşılıklı görüş alışverişi yapıldı. Ünye Medya Ajans Yayın Grubu’nun mevcut durumu ve hedefleri dile getirildi.

 

Gecenin anısına ÜNDER tarafından Musa Ö. Kıroğlu’na, Hattat Mustafa Rakım Efendi, Eğitimci Duayen Ömer Çam, Ünye Doğumlu Osmanlı Devlet Adamları, Tarihin Bir Döneminde Ünye Çevresinde Yaşanan Olaylar ve Fotoğraflar ile Ünye adlı kitaplar hediye edildi.

 

 

 

7.3.2011 00:00:00
Hit: 529