Anasayfa
ANASAYFA DETAYLAR

Dans Edip Sallanıyorlar

Beyoğlu Sohbetleri'nin bu haftaki konuğu Almanya - Berlin'de yaşayan Ünyeli hemşerimiz Sosyolog Hasan Ürkmez’di. Avrupa Demokratlar Birliği’nin de kurucularından olan Ürkmez, Ünder müdavimlerine Birey – Toplum ve Tasavvuf" denklemine sosyolojik bir bakış açısı getirdi. Gecenin ikram sahibi İrfan Dağdelen oldu. Dağdelen misafirlerine, köy tarhanasından yapılmış, tarhana çorbası, tavuklu pilav ve ayran ikram etti. Dernek Başkanı Av. Ahmet Yılmaz'ın İstanbul dışında olması nedeniyle katılamadığı Beyoğlu Sohbetleri'nin konuğu Hasan Ürkmez'i dernek kurucularından Bekir Öztürk dinleyenlere tanıttı.

Bekir Öztürk'ün ardından sözalan Hasan Ürkmez, dostana bir ortamda bulunmaktan duyduğu ifade ederek, daha önce dinleyici olarak bu prorama katılmıştım. Bu güzel çalışmayı istikrarlı bir şekilde sürdürmek takdire şayan bir durumdur. Emeği geçen herkese bir Ünyeli olarak teşekkür ediyorum. dedi.

Sosyoloji bilimi hakına bilgi vererek konuşmasını sürdüren Ürkmez şöyle devam etti: " Sosyoloji; Toplum  bilimidir. Toplum ve insan etkileşimi üzerine çalışan bir bilim dalıdır. Bireyin toplum içindeki davranışları nedir? İnsan nedir? Kimdir ? Yaratılış gayesi nedir? Toplum içersinde bir birey olarak insan nedir? İnsanın erkek ve kadın olmadaki fonksiyonu nedir? Erkek mi üstün kadın mı?
 
Avrupa toplumu gündüz işini yapan gece ise sarhoş olan bir toplumdur. Bir doktor, bir mühendis, bir öğretmen, bir bürokrat gündüz işini yapar gece ise eğlence, gayr-ı meşru ilişkiler ve nihayetinde sarhoş bir birey olarak karşımıza çıkar. Gecenin büyük kısmını diskolarda geçirir. Tanıdığım bir çok Alman’a sordum, Diskoda ne yapıyorsunuz? Verdiği cevap,' Dans edip sallanıyoruz.' İyi de bunu niçin yapıyorsunuz. Amacınız ne? Eğlenmek. Ama amacını hakikaten bilmiyorlar. İnsanların içinde sallanma ihtiyacı vardır. Bu dürtülerini diskolarda gideriyorlar.

Avrupalılar diskolarda bilinçsizce ve amaçsızca sallanırken bir şey yok bizim dervişler sallanınca irticacı oluyorlar. Yahu en azından dervişlerin belli bir amacı ve ritüelleri var, bunların ise bu açıdan değerlendirilecek hiçbir şeyi yok." dedi.
 
Bir insanın her şeyi bilmesi ve her şeyi görmesi olaylara vukufiyeti, tefekkürü, insan olmanın idraki ile zikretmesi. İşte tasavvuf burada devreye giriyor. İnsanın varoluşunu anlamlandırmasına katkı veriyor tasavvuf. dedi. 
 
Gecenin ilerleyen saatlerine doğru katılımcıların, konuşulanlar ve anlatılanlar ile ilgili olarak, sorduğu sorulara gecenin konuğu tarafından verilen cevaplar ile program sona erdi.
 

26.4.2010 00:00:00
Hit: 526