Anasayfa
ANASAYFA DETAYLAR

Bu hafta "Ünye ve Çevresi Tahrir Defterleri"ni Konuştuk

Beyoğlu Sohbetleri bu hafta Haliç'de bulunun İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ait sosyal tesislerde gerçekleşti. ÜNDER müdavimleri; Milli Eğitim Müfettişleri'nden Yaşar Şişman, İstanbul Ünyespor Kulübü Başkanı İsa Gümüş, Osmanlı Devlet Arşivleri'nde uzman olarak çalışan Sabri Bacacı, Bekir Öztürk, Ünlülerin Terzisi Abdullah Ballı, Mustafa Uzun, İsmail Başaran, Sami Uzun, Ekrem Hanik, Musa Hamarat, Atatürk Kütüphanesi'nde Nadir Eserler Uzmanı olarak çalışan İrfan Dağdelen ve Dernek Başkanı Av. Ahmet Yılmaz katıldı.

 

Hava muhalefetine rağmen Hattat Mustafa Rakım Efendi Kültür Sanat Salonu’nda bir araya gelindi. Gecenin ev sahipliğini yapan İrfan Dağdelen'in daveti üzerine, Haliç'te bulunan sosyal tesislere geçildi. İkramın ardından İrfan Dağdelen yeni yayınlanan “Ünye ve Çevresi Tahrir Defterleri” isimli çalışması hakkında bilgi verdi.

 

Bu eserin Ünye ve çevresinin tarihine ışık tutacak çok önemli bir eser olduğunu belirterek, IV. Ünye Tarih, Kültür ve Turizm Kurultayı'nın sonuç bildirgesinde yer alan bir hususun daha gerçekleştiğini söyleyen Dağdelen konuşmasını şöyle sürdürdü: "Tahrir Defterleri 1455 tarihli olup Fatih Sultan Mehmet dönemine aittir. Ünye’nin bilinen en eski yazılı kayıtlarıdır. Fatih Sultan Mehmet devrinde yapılan tahriri, Canik yöresini kapsayan Rum Vilayeti’nin Tahriri’ni, Tahrir Emini Umur Bey ve Katib Mustafa yazmıştır. 1455/56 tahririne ait MC 0 117/2, 81, 85 ve 92 numaralı defter Atatürk Kitaplığı’ndadır.Tahrir Hey’eti ilk önce Niksar civarını ziyaret etmiş (eva’il-i Zilka’de 859/ Eylül 1455), daha sonra da görevine Satılmış’ta devam etmiştir. (Kasım 1455) Satılmış’ın doğusunda kalan Canik-i dört er tahrir etmiş olması muhtemeldir. Ünye’nin de, tarih belirtilmemişse de, aynı heyet tarafından yazıldığı muhtemeldir. 1456 Ocak ayının sonunda Terme’ye (evasıt-ı Safer 860) Şubat ve Mart’ta (Rabi’ül evvel 860) Arım’a uğramıştır.” Dedi.

 

Yapılan bu tahrirle Ünye ve civarına ait bilgilerin yapılacak monografik çalışmalara kaynaklık edeceğini söyleyen Dağdelen, Soy Kütüğü araştırmalarına da kaynaklık edecek eserin Ünye’mize hayırlı olmasını dileyerek konuşmasını tamamladı.

 

Bu haftaki Beyoğlu Sohbetleri farklı bir mekanda hoş bir sohbetle gerçekleşti. 

24.1.2010 00:00:00
Hit: 521