Anasayfa
ANASAYFA DETAYLAR

IV. Ünye Tarih, Kültür ve Turizm Kurultayı, Ünye İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonu'nda gerçekleştirdik.

Kurultay etkinlikleri çerçevesinde ilk olarak ÜNDER Derneğimiz tarafından her yıl organize edilen Şeyh Yunus türbesinde Kuran ziyafeti ve ikramda Ünyelilerle bir araya gelindi.

 

Ünye Tarih-Kültür ve Turizm Kurultayı kapsamında cuma günü Ticaret Borsası salonunda Hat Tezhip ve Ebru sergisi açılışı gerçekleştirildi. Ünyeli Hattat ve Ebruzen Av. Halil İbrahim Alperen ve Tezhip sanatçısı Mevlüde Alperen tarafından hazırlanan Hat Tezhip ve Ebru sergisi bir hafta süreyle açık kalacaktır.

“ÜNDER” Ünyeliler Derneği ile Ünyeliler Sağlık, Eğitim, Kültür, Sanat, Yardımlaşma ve Dostluk Vakfı (ÜNSEV) tarafından organize edilen ve 2 gün süren kurultayın ilk gününe AK Parti Ordu Milletvekilleri Av. Mustafa Hamarat ve Eyüp Fatsa, Ünye Kaymakamı Dr. Osman Günaydın, Fatsa Kaymakamı M. Selman Yurdaer, ilçe ve belde Belediye başkanları, daire amirleri ve çok sayıda davetli katıldı.

Konferans öncesinde açılan Derneğimiz üyesi Sabri Bacacının "Arşiv Vesikalarında Ünye" adlı sergisi gezildi. Kurultayın açılış bölümünde sırasıyla ÜNDER Başkanımız Av. Ahmet YILMAZ, ÜNSEV Başkanı Ayhan DOĞAN, Ünye Belediye Başkanı Ahmet Arpacıoğlu, Ünye Kaymakamı Dr. Osman Günaydın, AK Parti Ordu Milletvekili Eyüp Fatsa ve son olarak AK Parti Ordu Milletvekili Mustafa Hamarat, birer konuşma yaptı.

Kurultayın ilk oturumu “Yazılı ve Sözlü Kaynaklarla Ünye” adı altında gerçekleştirildi. Kurultayın oturum başkanlığını Prof. Dr. Ahmet Tabakoğlu yaparken, İrfan Dağdelen 15. yüzyıl tapu tahrir defterlerinde Ünye ve çevresi ile ilgili araştırmalarını sundu. Sabri Bacacı, Arşiv belgelerinde Ünye; Av.Hüseyin Yürük, yazılı kaynaklarda Ünye; Aynur Tan, Ünye'de yerel ve sözlü tarih çalışmaları; Yrd. Doç. Dr. Nuri Yazıcı, Ünye ve civarında azınlıkların yıkıcı faaliyetleri; Selçuk Aydın, Seyahatnamelerde Ünye adlı araştırmalarının sunumunu yaptılar ve ilk oturum kapandı.

Kurultayın ikinci oturumu ’’ Ünye de Tarih -Turizm ‘’ adı altında gerçekleştirildi. Oturum başkanlığını Prof.Dr.Zeynep Ahunbay yaparken, Erkan Gülderen “Ünye Kalesi restorasyonu ve Ünye sokak sağlıklaştırılması çalışmaları” konusunu sundu. Salih Efiloğlu, “Ünye Kültür ve Turizm geliştirme proğramı” konusunda yapılması gereken çalışmaları anlattı. Yavuz Sarı,”Tarihi Ünye evlerinin mimari özelliklerini” anlatan sunumunu gerçekleştirdi.Ahmet Derya Varilci, “Ünye’nin tarihsel mirası ve bu mirasla ilgili beklentileri” dile getirdi. Ahmet Kabayel ise “Kültür turizm ve çevre konusunda son yıllara bir bakış” adlı sunumunu gerçekleştirdi.

Kurultayın üçüncü oturumu ’’ Ünye de İktisadi hayat ’’ adı altında gerçekleştirildi. Oturum başkanlığını Prof. Dr. Nuri Yılmaz yaparken, ÜTSO başkanı Hasan Şimşek “Ünye Ekonomisinin bu günü” konusunun analizlerini yaparak Ünye ekonomisini verilerle ortaya koydu. Ünye Muhtarlar Derneği Başkanı Osman Sarıkahraman da “Ünye tarımı” konusunu anlatan sunumunu gerçekleştirdi. Ticaret Borsası Başkanı Osman Atik “Fındık” konusunu işleyerek fındıkla ilgili yapılması gerekenleri anlattı.Yrd. Doç. Dr. Ümit Akçay, Araştırma Görevlisi Çağtay E.Şahin “2008 Ekonomik Krizi ve Ünye ye Etkileri” konusunu analiz ederek sunumlarını gerçekleştirdiler. Yrd. Doç. Dr. Seval Mutlu “Ünye İlçesinin Tarımsal Yapısı Sorunları ve Çözüm Önerilerini” dile getiren sunumunu gerçekleştirdi.

Kurultayın İkinci Günün de Doğu Türkistan Prensi Doç Dr. Kutlukhan ŞAKİROV Doğu Türkistanlı Gözüyle Ünyeliler konulu sunumunu gerçekleştirdi. Şakirov o güzel şivesiyle ve anlattıklarıyla salondaki Ünyelilerin takdirini topladı.

Kurultayın dördüncü oturumu’’Ünye de Kültür-Sanat ve Tasavvuf’’adı altında gerçekleştirildi. Oturum başkanlığını Ak Parti İstanbul Milletvekili ve Genel Sekreteri İdris Naim Şahin yaparken, Bilgin Hasdemir “Geçmişten Günümüze Ünye Ağzı konulu sunumunu güncel örneklerle ifade etti. Av. Halil İbrahim Alperen “Hat Sanatının Dünü Bugünü” hattatlarımızın örnekleriyle anlattı. Mustafa Şıvgın Hattat “Ünyeli Mustafa Rakım Efendi’nin hayatı sanatı ve eserleri” konusunu işledi. Yahya Cumhur Tapçı “ Yunus Emre ve Ünye” konusunu işleyerek salondaki dinleyenleri Yunus Emre konusunda bilgilendirdi. Mehmet Karayalman “Sadullah Bey Medresesi ve tasavvufi hayat” konusunu işledi. Harun Kırık “Ünye de Osmanlı Dönemi Mezar Taşları” konusunu sundu.

Neyzen Kemal Yurtun kurultayımızın bitiminde salondaki izleyicilere sunduğu ney dinletisi iki günlük kurultayın yorgunluğunu aldı.

Kurultayın sonuç bildirgesi okundu.

Misafirlere Ünye Kalesi ve Şeyh Yunus Türbesi gezdirilerek IV. Ünye Tarih Kültür ve Turizm Kurultayı akşam kurultay yemeğiyle sona erdi.

27.7.2009 00:00:00
Hit: 529