Anasayfa
ANASAYFA DETAYLAR

"Hat Sanatında Bir Zirve" Konuşmacı: Mustafa ŞIVGIN

Derneğimizin Bu Haftaki Konuğu Hattat Mustafa Rakım Efendi Hakkında Araştırmalarıyla bilinen Ünder Yönetim Kurulu Üyesi Eğitimci Mustafa ŞIVGIN'dı. ŞIVGIN Ünyeli Hattat Kardeşler İsmail Zühtü Efendi ve Mustafa Rakım Efendi Hakkında katılımcıları Bilgilendirdiler.Özellikle Hattın Dehası Olarak kabul edilen Mustafa Rakım Efendinin hat sanatında bir ekol olmasının sebeplerinden bahseden ŞIVGIN Mustafa Rakım Efendiyle ilgili bir makelesini Ünye de çıkan Kültür Edebiyat dergisi SÜKUT'un 4.sayısında yayınlamıştı. Rakım Dosyası İçin Mustafa ŞIVGIN'ın köşe yazısına bakabilrisniz.

Ünyeli Hemşehrimiz Mustafa Rakım Efendinin Fatih Karagümrükte bulunan Türbesini restorasyon çalışmasıyla Derneğimizin Onursal Başkanı AKP Genel Sekreteri ve İstanbuşl Milletvekili Sn.İdris Naim ŞAHİN bizzat kendisi ilgilenmektedir. Derneğimize Türbenin tahsisi ile ilgi Vakıflar Genel Müdürlüğü ile yazışmalar sürmektedir. Rakımın Türbesi Restora edilmesinin ardından tanıtımı yapılarak ziyarete açılacak..Günümüz Hattatlarının İlham Kaynağı olan Mustafa Rakım Ünyeliler tarafından hep yad edilecektir.

Mustafa Rakım Efendi Kimdir?
1757-1825)
Hattat. Ünye’de doğdu. Medrese öğrenimi gördü. İstanbul’a gitti. Derviş Ali ve İsmail Zühtü Efendi’den sülüs ve nesih yazı öğrendi. Resim dalında da çalıştı. Reis-ül Küttap Râtip Efendi aracılığıyla III.Sultan Selim’e takdim edildi. Padişahın resmini yaptı ve müderrislik payesini aldı. Daha sonra Sikke-i Hümayûn ressamlığına getirildi. Padişahın tuğrasını yapmakla görevlendirildi. Sultan Mahmud’un şehzadeliğinde, yazı hocalığına atandı ve onunla ilişkilerini geliştirerek yaşamının sonuna değin korundu. İzmir kadısı oldu. Sırasıyla Edirne, haremeyn, İstanbul ve Anadolu kazaskerliği görevlerinde bulundu. Sülüs, nesih ve tâlik yazıda ustalarını izledi; ancak celî sülüs ve tuğrada değişik bir tarz yarattı. Nusretiye Camisi içindeki Nebe suresiyle Fatih’te Sultan Mahmud’un annesinin türbesinin kubbesini dolanan Heletâ suresi, kapıların, çeşmenin ve okul kapısının üstündeki levha, Gülhane parkı karşısında sokak içinde bulunan çeşmenin yazıtı Rakım Efendi’ye aittir.

İsmail Zühtü Efendi Kimdir?
 
(1736-1806)
 Hattat. Ünye’de doğdu. Küçük yaşta İstanbul’a gitti.Sülüs ve nesih yazarak Fethiyeli Ahmet Hıfzı’dan icazetname aldı (1766). Saray-ı Sultanî kâtipliğine getirildi. Sülüs ve nesih tarzı yazıdaki ustalığı nedeniyle Reis-ül Hattatin (Hattatların Reisi) unvanını aldı. Şeyh Hamdullah ve Hafız Osman’dan sonra sanat yazılarını süzüp saflaştıran İsmail Zühtü Efendi sülüs-nesih yazılarında bir “İsmail Zühtü” tavrının doğmasını sağladı. Enderun-u Hümayun’da yazı hocalığı yaptı. Celî sülüs yazıda bir tarz yaratan kardeşi Mustafa Rakım Efendi’yi ve İbrahim Şevki Efendi’yi yetiştirdi. Kuran-ı Kerim, En’am-ı Şerif, Hilye-i Saadet, kıta ve murakka gibi değişik türlerde yapıtlar verdi. Müze, kütüphane ve özel koleksiyonlarda yapıtlarına rastlanmaktadır. Topkapı Sarayında iki Kur’an-ı Kerim’i vardır. Eyüp’te Şeyh Sultan Türbesi üzerindeki celî sülüs yazıtı da Onundur.

10.3.2009 00:00:00
Hit: 539