Anasayfa
ANASAYFA DETAYLAR

Hattat Mustafa Rakım Efendinin Eserleri, Sabancı Müzesinde

Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi Deutsche Bank Art işbirliğiyle “Habersiz Buluşma” (Blind Date İstanbul) isimli sergide Ünyeli Hattat Mustafa Rakım efendinin eserleride bulunmakta.

8-Eylül-1-Kasım-2007 tarihleri arasında İstanbul Sakıp Sabancı Müzesinde, Avrupa'da ki adı ile Blind Date yani "Habersiz Buluşma"sergisi var. Deutsche Bank'ın önerisi ile Avrupa soyut sanat eserleri ve Osmanlı HAT SANATI eserleri birlikte sergileniyor. Bu sergide ise başrol oyuncusu Ünye'li Mustafa Rakım Efendi.1822'de yapılan Nusretiye Camii Hat Kalıpları sergilenmekte. Kalıpların orijinali ise, Karaköy,Meclisi Mebusan Cad.Nusretiye Camiinde yazının orijinali bulunuyor. Her ikisinide izledikçe Ünyeli Mustafa Rakım efendiyi daha iyi tanıyıp hayran olacaksınız. İstanbul'da bulunan Ünyeliler'in, sergiyi bir n önce ziyaret etmelerinde fayda var. Sergi Kasım'da sona eriyor. Sergide Rakım Efendi'nin yazı kalıpları metrelerce sergileniyor. Müze sadece Pts. kapalı.diğer günler,10'dan-19'a kadar açık.

Mustafa Rakım Efendi Kimdir? (1757-1825)
Hattat. Ünye’de doğdu. Medrese öğrenimi gördü. İstanbul’a gitti. Derviş Ali ve İsmail Zühtü Efendi’den sülüs ve nesih yazı öğrendi. Resim dalında da çalıştı. Reis-ül Küttap Râtip Efendi aracılığıyla III.Sultan Selim’e takdim edildi. Padişahın resmini yaptı ve müderrislik payesini aldı. Daha sonra Sikke-i Hümayûn ressamlığına getirildi. Padişahın tuğrasını yapmakla görevlendirildi. Sultan Mahmud’un şehzadeliğinde, yazı hocalığına atandı ve onunla ilişkilerini geliştirerek yaşamının sonuna değin korundu. İzmir kadısı oldu. Sırasıyla Edirne, haremeyn, İstanbul ve Anadolu kazaskerliği görevlerinde bulundu. Sülüs, nesih ve tâlik yazıda ustalarını izledi; ancak celî sülüs ve tuğrada değişik bir tarz yarattı. Nusretiye Camisi içindeki Nebe suresiyle Fatih’te Sultan Mahmud’un annesinin türbesinin kubbesini dolanan Heletâ suresi, kapıların, çeşmenin ve okul kapısının üstündeki levha, Gülhane parkı karşısında sokak içinde bulunan çeşmenin yazıtı Rakım Efendi’ye aittir.
 

27.1.2009 00:00:00
Hit: 529