Anasayfa
ANASAYFA DETAYLAR

Hocaların Hocası Ömer ÇAM anıldı.

14.Aralık 2002 yılında kaybettiğimiz Eğitimci Pedagog ve Şair Ömer ÇAM Samandra Belediyesi Kültür Merkezinde düzenlenen bir programla anıldı. Onursal Başkanlarımızdan sayın İdris Naim Şahin'in de katıldığı bir programda hocaların hocası Ömer Çam hoca anıldı.

ÖMER ÇAM HOCA KIMDIR?

Eğitimci pedagog ve şair Ömer Çam, Mehmet Kamil Bey’in oğludur.

Ordu’nun ünye ilçesine bağli Akkuş beldesinde 1923’te dünyaya geldi. İlk din bilgilerini ve ilk eğitimini imamlık beratini devrin sadrazamindan almis olan Kamil Hoca’dan aldi. Kamil Hoca dirayetli bir din adamiydi. Ömer Çam’in olaylara bakisinda ve insanlara yaklasiminda büyük etkisi oldu. Orta Okul yillarinda büyük alim olan, Kayinpederi Haydar Bey’den de büyük ölçüde etkilenen Ömer çam, o yillarin imkanlari ölçüsünde kendini asmis; hem egitimi ile hemde faziletli kisiligi ile çevresinin sevgisine mazhar olmus bir insandi. Sivas Ögretmen Okulu’nu birincilikle bitiren Ömer Çam 1942 yilinda Girasun-Kesap Düzköy Okulu’nda ögretmenlige basladi. 1944 yilinda Yedek Subay Okulu’na daha sonra 1947’de Ünye Kiz Köy Okulu Basögretmenligine atandi.1954-57 yillari arasinda Akkus Merkez Okulu Basögretmeni oldu. Akkus’ta ilkokul ögretmenligi yaparken bir yandan da Egitim Enstitüsü’nü bitirdi. 1957-58 yillari arasinda ise Ünye Meçhul Asker Okulu ögretmeni olarak çalisan Çam, 1958 yilinda Samsun Namik Kemal Yetistirme Yurdu Ögretmenligine tayin edildi. 1960’da Samsun Merkez Balaç Köyü Ögretmenligi yapan Çam Hoca, 1961’de Persembe Çinar Ilkokulu Egitim Sefligine getirildi. 1963’e kadar ilokul ögretmenligi yapan Hocamiz, Persembe Ögretmen Okulu ve Besikdüzü Ögretmen Okullari ögretmenligi ile Samsun Yetistirme Yurdu Müdürlügünü de yapti. Büyük fedakarlik örnegi göstererek Ünye’ye Lise açmak için devlet memurlugundan istifa ederek Özel Ünye Lise’sinin kurucu müdürlügünü yapti. 1963’te Ünye Lise’si Türkçe Ögretmenligine atandi. 1964’te Samsun Egitim Enstitüsü’ne nakil yapan Çam Hoca burada görevli iken 1965’te Samsun Kiz Ilkögretmen Olkulu Meslek Dersleri ögretmenligini de 1970’e kadar yürüttü... Çam Hoca ayni yil Istanbul Imam Hatip Oklulu Psikoloji ögretmenligine tayin edildi. 24.02.1970’te 5439/2 sayili kanuna istinaden Istanbul Yüksek Islam Enstitüsü Dini Pedagoji ve Din Psikolojisi Ögretim Üyeligine ve 06.11.1972’de Istanbul Yüksek Islam Enstitüsü Müdürlügüne getirildi. 01.02.1974’te müdürlükten istifa eden Çam Hoca ayni kurumda ögretim üyesi olarak görevine devam etti. Istanbul Yüksek Islam Enstitüsü Marmara Üniversitesi’ne bagli Ilahiyat Fakultesine dönüstürülünce Çam Hoca Fakultenin Din Egitimi Anabilim Dali ögretim elemani oldu ve 01.08.1983 tarihinde de burdan emekli oldu.

Hayati boyunca Türk Milli Egitiminin meseleleri ile mesgul olan Ömer Çam Hoca, Egitim Bilimleri ve Türk Edebiyati alanlarinda ihtisas yapti. Bu alanlarda çesitli eserleri makaleleri ve bildirileri yayinlandi ve pek çok talebe yetistirdi.

Mehmet Akif Ersoy’un Sefahat’i yaninda eski ve çagdas Türk siirinden ciltler dolusu örnegi hafizasinda yasatmasiyla bilinen, Ünye ve dünya biçimi ile ilgili birçok siirleri dile getirdi, ayni zamanda sair olan Ömer Çam, evli ve üç çocuk babasiydi.

14.12.2002‘de ölen Ömer Çam, 15 Aralik 2002 Pazar günü ögle namazını müteakip Marmara Üniversitesi Ilahiyat Fakülteki Vakfı Camiinde kılınan cenaze namazından sonra Gülsuyu Mezarlığına defnedilmiştir.

Ömer Çam Hoca, her yıl ölüm yıl dönümü nedeni ile anma törenleri yapılmaktadır. Çok sayıda Talebelerinin yani sıra, Ünyeliler Dernegi Beyoğlu, Istanbul Ünyeliler Dernegi (İSUNDER) ve Akkuşlular Dernegi tarafindan  kabri basinda ziyaret edilerek, kuran okunmakta, konferans düzenlenip konusmalar yapmaktadirlar, Onlarca, binlerce ögrencisi arasinda profesörler, vâliler, milletvekilleri, bakanlar yer aliyor. Tüm ögrencilerinin hepsi istisnasiz Ömer ÇAM Hoca'yi her zaman yüreklerinde ve zihinlerinde yasatmışlar ve O'na unvanların en büyügünü "HOCALARIN HOCASI"ni lâyık görmüslerdir.

10.3.2009 00:00:00
Hit: 530