Anasayfa
ANASAYFA DETAYLAR

Beyoğlu Sohbetleri´ nde 08.12.2016 Merhum Ömer ÇAM.

üNDER Beyoğlu Sohbetleri’nin 14.12.2016 Cuma akşamı konuğu Hocaların hocası merhum ömer çam hocamızın oğlu, Prof. Dr. Kamil çAM oldu. ömer çam Hoca’mızın vefatının ardından ünyeliler Derneği (üNDER) tarafından her sene düzenli olarak gerçekleştirilen yad programı bu sene de değerli katılımcılar ile icra edildi. Tanışma merasiminin ardından Prof. Dr. Kamil çam; hocaların hocası, eğitimci, pedagog, şair ve edip ömer çam Hoca’mızın örnek şahsiyetinden, “evlat sevgisi”, “talebe sevgisi” ve “vatan sevgisi” gibi başlıklar ile bahsetti. Bir diğer konuğumuz olan Udi Erol Aydoğan ise merhum hocamızın şiirlerinden bestelemiş olduğu eserleri icra etti.

Prof Dr. Kamil çAM’ın konuşmasının satır başları şöyle idi;

“Sözlerime başlamadan önce, üNDER’ teşekkürlerimi sunmam lazım. 14 yıldır bu programların bayraktarlığını üNDER yapmıştır. Ayhan ağabey’in ve Musa Bey kardeşimin şahsında, -aralarında rahmetli olan kardeşimiz de var- bütün üNDER yöneticilerine şükranlarımı sunuyorum.

ömer çAM’ı nasıl anlatırım?

ömer çam Hoca’da ne gördün der iseniz, ben önce tabii ki evlat sevgisi gördüm.

“Evlat sevgisi” en belirgin özelliklerinden birisiydi. Babamla ünye’de yürümek çok zordu. Babamın öğrencileri ve dostları onu görünce yolunu kesip elini öpüp onunla sohbet etmeden bırakmazlardı. Babam ünye’yi çok severdi. Fakat ünye’yi ve ünye’deki arkadaşlarını çok sevmesine rağmen evlatlarının iyi bir eğitim alması için e?itim süreçlerinde hep yanımızda bulundu. Bunun için çok sevdiği ünye’den ayrılıp İstanbul’a gelmiştir. ünye’de çok mutlu olmasına rağmen İstanbul’a gelmesi bir evlat için yapılmış olan çok büyük bir fedakarlıktı.  Fakülte ve asistanlık sürecimde babam hep yanımdaydı. Bir baba evlatları için ne yapması gerekiyorsa babam evlatları için hepsini yapmıştır.

Diğer taraftan “talebe sevgisi”, hocamızın ömrünü adadığı davasıdır. Talebelerini evlatlarından ayırmazdı. Hocamız kendi köyü de olan Akpınar köyünde öğretmenlik yapmıştır. Birinci sınıfta aldığı öğrencilerini mezun etmeden asla köyündeki okulundan ayrılmamıştır. öğrencilerini parasız yatılı devlet okullarının sınavlarına hazırlamıştır. Ailelerinden çocuklarını okutmalarını için izin almıştır. Talebelerinin sınavlara ulaşımı için köyden şehirlere araba tutmuştur. Böylece köyden birçok öğretmen, doktor vb. çıkmıştır. öğrencileri için bir lise planlamıştır. Ortaokulu bitiren talebelerinin boş boş gezdiğini ya da ailelerinin yanında çıraklık yaptığını gördüğünden, ünye’nin ilk lisesini yaptırmıştır. Aileleri ikna ederek talebelerini liseye yazdırmıştır. Böylece dönemin ünye’deki gençlerinin geleceğine yön vermiştir.

öğretmenlik onun için çok kutsal bir meslekti. öğretmenler iyi yetişirse dinini, dilini ve vatanını iyi bilen öğretmenlerle geleceğimiz garanti altına alınır.

Vatan sevgisi de değinilmesi gereken bir özelliğidir, aslında bunu uzun uzun anlatmaya gerek bile yoktur. Bütün yaptıkları vatanımızın geleceği içindir. Vatan aşığı bir insandır.

ömer çam Hoca, yaptığı her şeyi Allah rızası için yapmıştır. Hiç menfaat güdüsü ile bir şey yapmamıştır. Buna yazdığı şiirler en güzel örnektir.

Hocaların hocası Merhum ömer çAM hocamızda para hırsı hiç olmamıştır. Bütün maddi varlığını eğitime, okullara ve talebelerine harcamıştır. Hocamız en büyük zenginliğin eğitim hayatına harcanan para olduğunu düşünürdü. Biliyorum ki, maddî bir zenginliği olsaydı bile, bunu okul yaptırmaya harcardı. Şimdi üç okulda ismi yaşıyor, bunlar; İstanbul Pendik ömer çAM Anadolu İmam Hatip Lisesi, ünye Toki ömer çAM İlkokulu ve Akkuş Akpınar ömer çAM İlkokulu’dur.”

Programın diğer konuğu udi Erol AYDOĞAN ise hocamızın şiirden bestelemiş olduğu eseri ve tasavvuf eserlerinden birçoğunu icra etmiştir.

Gecenin ikram sahibi Ayhan DOĞAN idi.

20.12.2016 00:00:00
Hit: 534